Svamppaj är en klar favorit

Något som är trevligt att göra, det är att gå ut i skogen, plocka sin egen svamp, ta med den hem och göra en paj av den. Den svamp jag gillar allra bäst, det är nog kantareller tror jag. Jag gillar förvisso champinjoner, men de plockar man ju inte i våra svenska skogar. Jag brukar gå ut i skogen rätt ofta, med en kikare, och med en korg. Jag kan då passa på att njuta av skogen med min kikare som jag köpt på Handla Digitalt, samt ha med korgen om jag hittar svamp eller annat att plocka. 

Godaste kantarellpajen

Då det är främst kantareller jag plockar så ska jag här dela med mig av ett recept på en paj med denna goda svamp. Håll till godo!

Kantarellpaj med bacon och västerbottensost
• 6 pers • ca 1 1/2 tim

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk iskallt vatten
2 msk blandade torkade örter, t.ex. persilja och dill

Fyllning
150 g kantareller
1 rödlök
smör till stekning
salt
1 pkt bacon, 140 g
1 liten påse babyspenat, ca 60 g
6 dl riven västerbottensost, ca 300 g

Äggstanning
3 ägg
2 1/2 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 200º.
2. Pajdeg: Kör snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter.
4. Rensa svampen och skär i grova bitar. Skala och finhacka rödlöken. Stek svamp och lök i smör i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Lägg svampfräset åt sidan.
5. Skär baconet i mindre bitar och stek det knaprigt i pannan.
6. Fyll pajskalet med bacon, svampfräset, spenat och riven ost.
7. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen för hand. Häll den över fyllningen i pajskalet.
8. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat.

30 jul 2018