Så får du rosorna att trivas i trädgården

Rosor är ju fantastiska blommor. De finns som snittblommor, som box med rosor och så kan mam ha dem ute i trädgården. För att lyckas med dina rosor hemma, så finns det lite tips och råd du kan följa. 

Börja med att tänka ut en  lämplig placering. De flesta rosor trivs i ett soligt läge och vill ha minst 4-6 timmar sol varje dag. Sen, se till att köpa jord samt kanske även växtnäring. Rosor vill ha näringsrik jord. Använd rosjord eller befintlig jord uppblandad med kompost, gödsel eller benmjöl.

När du planterar rosorna, se till att göra det i  grupper med ett avstånd på minst 40 cm mellan varje planta. Gräv en djup grop och sätt ner plantan. Stället där roten övergår till stam ska hamna ca 10 cm under jordytan. Fyll på med jord och trampa till lite runt plantan. Sen är det bara att vattna rikligt.

Sköta om rosorna

Är det mycket torra perioder ser till att vattna dina rosor, då de trivs allra bäst i jord som är fuktig. Sen kan du även vid behov beskära dem. Det är bäst att göra tidig vår. Hur mycket du ska beskära är en fråga om tycke och smak. 

Andra bra råd är att du bör skydda rosornas grenar mot stark vårsol med skuggväv. Se även till att varje vår gödsla dem. Ta alltid bort fula blad samt håll ohyra och svamp. Åtgärda vid behov! Plocka även bort vissna blommor. 

25 Feb 2022