Ibland ska man tänka sig för innan man frågar

Det finns frågor man ställer lite som av en reflex, utan att tänka först och som man sedan kanske inser att man aldrig borde ha frågat. En av de frågorna är till exempel när man möter någon som bär på två tunga kassar med mat och frågar "Har du handlat?" En annan fråga, som dock är mer vanlig, är "Vad jobbar du med?" och i helgen frågade jag just det...

Jag fattade ingenting

Killen jag frågade log och såg mig i ögonen och svarade att han jobbade med att sälja skruvkompressorer. Han måste ha sett hur min hjärna började arbeta och försökte leta upp åtminstone ett litet fragment av kunskap som skulle kunna leda mig till att förstå vad han faktiskt sysslade med. Några ögonblick av tystnad passerade och till slut log han igen och började berätta. Han började med att fråga mig om jag visste vad en kompressor var för något och vad man har den till och jag fick svara att jag hade ett litet hum i alla fall. Han fortsatte med att berätta att en skruvkompressor har som två rotorer, som suger in luft från ena sidan och sedan pressar ut den med hög kraft på andra sidan. En av de bästa uppfinningarna när det gäller tryckluftsutrustning tillade han och log igen.  

Ibland är mer kunskap det enda sättet att förstå att man ingenting vet! I framtiden så tänker jag nog efter ett par gånger innan jag frågar vad nån jobbar med så jag slipper sitta och se ut som en fågelholk i ansiktet. 

28 Feb 2018