Nu har jag planerat vår balkong

Vi har en jättestor balkong på vårt hus. Den är fantastisk, men hittills har vi knappt använt den. Mycket för vi inte vet hur vi ska utnyttja utrymmet. Barnen har mest sprungit på den runt, runt, runt medan vi vuxna har suttit nedanför, på vår altan. Men från altanen har vi inte havsutsikt, som vi har från balkongen. Så vi har funderat och funderat utan att komma fram till något bra. Nu har jag läst på lite om vad man kan göra med balkonger och hittade följande tips, som kommer från en renoveringsblogg:

Detta bör du tänka på med balkongen

1. Använd ytan på bästa sätt. Har du en rektangulär eller kvadratisk balkong? De flesta är ju ändå rektangulära. Då kan det passa att placera en soffa längs med väggen och ett soffbord framför plus några fåtöljer vid sidan om soffan, så att alla kan njuta av utsikten. Har du en mindre balkong kan du välja en balkonggrupp med smalare stolar, ett cafébord och en vilstol som någon kan använda, eller slåss om att använda.

2. Välj ett skönt material att ha på golvet. Det ger ett lite ombonat intryck. Tänk bara på att beroende på materialval kommer det kräva underhåll. Trätrallar är sköna att gå på, men kräver att du oljar om dem med jämna mellanrum. En grön gräsmattsliknande matta är också skön, men tänk på att löv och annat luftburet gärna fastnar. Stråmattor är snygga, men kanske inte så sköna att gå på. Ja, varianterna är många, och man måste välja något som passar er.

3. Hur ska ni använda balkongen? Använder ni den året runt, då kan det vara värt att glasa in den och ställa in ett värmeelement. Det bästa jag hittills sett är balkongmöbler i plastrotting, kräver ingen underhållning. Glöm bara inte att ta in kuddar och dukar och filtar.

4. Ställ många gröna växter på balkongen! De gröna växterna sprider en hemtrevnad. Här kan du eventuellt ställa växter som är extra känsliga och behöver lä eller extra värme, som tomater och hibiskusar, rododendron och olivträd.

25 Oct 2017