Tankar när elen går

Vad mörkt det blir när elen går. Häromdagen, i söndags gick elen i hela kvarteret här. Det var någon kabel som hade brunnit. Som tur var det inte på mitt jobb, då hade jag varken kommit in eller ut. Jag hade inte kunnat jobba helt enkelt. Vår hiss tar oss upp till tolfte våningen. Vårt lås går på el. Allt mitt arbetsmaterial finns i datorn. Vår telefon går på el. Utan elektricitet kan ingen på mitt företag jobba. Så enkelt är det. Så det var rena rama turen att elen gick här hemma, för här kan vi i alla fall värma oss och i nödfall göra mat vid den öppna elden. Något som är omöjligt om man inte har kamin i en bostad eller lägenhet.

Vi blir helt handikappade utan el

Har du tänkt på det någon gång? Allt vi gör kan vi göra endast så länge vi har elektricitet. Det är fakta. Spisen går på el. Utan spis, ingen mat. Kylskåpet och frysen går på el. Utan det ingen mat som håller mer än någon dag. Sker elavbrottet på vintern kan man ju förvara maten på balkongen eller utomhus, men ska de frysta varorna klara sig, ja då måste det ju vara minus 20 grader. Och det är inte alltid det är så kallt på vintern. Så utan el står vi inte pall särskilt länge.

Vi hade det mysigt

Som tur är har vi en kamin som gör det varmt hos oss och som inte går på el. Det är bara att elda i den. Skulle inte elen komma tillbaka kan vi laga mat iden. Vi kan koka på plattan på kaminen. Åtminstone två kastruller och en liten kaffekanna får plats på plattan. Nu tog det bara några timmar innan elfelet åtgärdades så det gick ju definitivt ingen nöd på oss. Vi tog fram gamla stearinstumpar och tände dem. Barnen tyckte det var jättemysigt. De tog fram ficklampor och lekte med dem och reflexer. Jag tyckte det var jättemysigt. Men tänk om elen försvann för gott...? Läs gärna mer om elektricitet och fakta här.

9 Nov 2017